a téli egészégről


Település:
Budapest, 8. kerület

Kategória:
Egészség, Megelőzés

Létrehozva:
2019-11-04 06:26:16

Cikk írója:
Kovács István


a téli egészégről

ha ember elsajátítja az évszakoknak megfelelő szokásokat, étrendet, nem kimerül, legyengül tavaszra, hanem egyenesen megnövekszik az ereje. Ehhez persze ismernünk kellene az évszakok természetét, a harmonizáló étrendeket.

pár gondolat a téli egészégről...

 

Egy ájurvéda írás szerint ha ember elsajátítja az évszakoknak megfelelő szokásokat, étrendet, nem kimerül, legyengül tavaszra, hanem egyenesen megnövekszik az ereje. Ehhez persze ismernünk kellene az évszakok természetét, a harmonizáló étrendeket.

Télen amikor az élet is visszahúzódik a természetben, kevesebb a fény, a napsütés, borongósabbak lehetünk. Ezt az elmélyülésnek kellene inkább felváltania. Nem baj, ha kicsit visszahúzódunk a csigaházunkba, nézzünk kicsit önmagunkba, barátkozzunk a lelkünkkel.

Ugyanakkor teljesen visszahúzódni nem ér! A tél pont arra alkalmas, hogy több nehéz fizikai munkát, több edzést iktassunk be. Fogyaszthatunk nehezebb, olajosabb ételeket. Mivel az emésztőtűz ilyenkor felerősödik, meg tudjuk emészteni. A kinti hideg ellen a testünk úgy védekezik, hogy benn tartja a hőt. Csak mi ronthatjuk el, hideg italokkal, hideg, nyers ételekkel. Ilyenkor a meleg étel, meleg ital, meleg ruha, meleg ház, meleg paplan lesz egészségmegőrző. A nyers ételek hűtenek és nyákosítanak, sőt még levegősítenek is.

Ez a hideg és nedves időszakban jönnek a taknyos-nyákos orrfolyós betegségek, a hurutok, ödémák, no meg a depresszió. Ilyenkor a szárító és melegítő terápiákat kell előtérbe helyezni. Cseréljük le a hűtő olajokat, mint a kókuszzsír, inkább melegebb olajokra (ghí, napraforgó olaj). Próbáljuk meg ételekből pótolni a hiányzó ásványi anyagok és vitaminok nagy részét. Például a C-vitamint a savanyú káposztából, citrusfélékből. Ha ragaszkodunk a salátákhoz, legalább együnk főtt salátákat, mint a francia saláta, burgonyasaláta, babsaláta, lencsesaláta stb.